Saijalla vietettiin Karhujen häitä: tuloksena taideteos

Sallan Saijan kylällä tehtiin näyttävä yhteisötaideteos

Saijalla vietettiin elokuun viimeisenä sunnuntaina herra Karhun ja neiti Järvisen häitä, heistä tulikin sitten herrasväki Karhu. Häät juhlittiin Saija-Pirtillä. Häävieraat saivat nauttia kesäisen aurinkoisesta säästä. Kutsuvieraita oli perinteisesti niin morsiamen kuin sulhasenkin puolelta. Eikä sellaisia juhlia olekaan, joissa ei jotakin sattuisi. Morsiamen äiti (sulhasen anoppi siis) taisi ottaa boolia pari lasia liikaa, huojuntaa oli havaittavissa.
Mutta muut eivät olleet moksiskaan, harvoinkos sitä?
Oman arvokkuutensa tilaisuuteen toivat morsiamen isovanhemmat, sotaveteraanipariskunta Järvinen. Pappa oli koristautunut mitalein ja muin virkamerkein.
Tilaisuuteen oli myös päässyt kaikkien kiireittensä keskeltä morsiamen serkku avopuolisonsa kanssa. Ovat molemmat mallimaailman huipulta ja toivat tuulahduksen viimeisimmästä muodista.
Miten liekin sitten onnistunut kuokkavieraskin livahtamaan joukkoon? Sulhasen vanha eno on vähän viinaan menevä, joten hänelle ei ollut lähetetty kutsua, vaan tuli kumminkin. Ei onneksi aiheuttanut skandaalia, vaan tyytyi lymyämään puitten takana ja nauttimaan omia eväitään siellä. Joku korjasi hänetkin kuitenkin päivän päätteeksi turvaan. Tarjoilut olivat kuin häissä ainakin: suolaista, makeaa, kuohuvaa. Vieraat olit tyytyväisiä vatsat pullollaan.

Karhujen häät -yhteisötaideteos on osa Pohjoisen uudet polut -hanketta, jossa kartoitetaan ikäihmisten kulttuurihyvinvointia Sallassa. Hanketta toteuttaa Piste Kollektiivi yhteistyössä Sallan kunnan kanssa ja hanketaiteilijoina toimivat Hanna-Leena Metsävainio ja Anne Niskanen. Ulkoilmataideteos on nähtävissä Saijanlenkin varrella, Saija-Pirtin kohdalla. Paikalle voi viedä tai tuunata omia vieraitaan, milloin vain. Olisi hienoa, jos hääväki kasvaisi koko ajan.

Eija Nissinen

Häävieraita tuunattiin Saija-Pirtillä ennen teoksen pystyttämistä.

Karhujen häävieraaksi saapunut anoppi.

Juttu on julkaistu Koti-Lapissa 26.10.2022
Kuvat: Eija Nissinen, Anne Niskanen ja
Hanna-Leena Metsävainio

Tapahtumat-sivulle